استادیار، گروه حقوق خصوصی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان
چکیده
حمل و نقل بهعنوان یکی از ارکان اقتصادی کشورها، از اهمیت بالایی برخوردار است بهگونهای که در جهت رسیدن به آن و به منظور آسانی و سرعت در امر تجارت، قوانین و مقرراتی وضع شده است؛ ایران بهعنوان یکی از کشورهای در حال توسعه، به اهمیت آن و بهخصوص اهمیت جاده پی برده و در قانون داخلی خود به امر تصدی پرداخته و همگام با دیگر کشورها از قوانین بینالمللی نیز تبعیت کرده است؛ قانون تجارت و کنوانسیون سی.ام.آر. در خصوص حمل و نقل جادهای بهعنوان قوانین حاکم بر مسوولیت متصدی جادهای کالا، متصدی را بهعنوان شخص طرف قرارداد و همچنین افراد وی را نیز مسوول خسارتهای ناشی از عدم تسلیم و تحویل کالا، یا تحویل ناقص و معیوب آن به مرسلٌالیه، میداند؛ و چنانچه تسلیم با تأخیر صورت گیرد بایستی خسارتهای ناشی از آن را پرداخت نماید؛ اما گاه تقصیر ارسالکننده یا مرسلٌالیه و تعلیمات وی منجر به ورود خسارت میشود که در این صورت متصدی معاف از مسوولیت خواهد شد؛ همچنین نمیتوان متصدی را به جهت عیب ذاتی کالا و وقوع خسارتهای ناشی از قوهی قاهره بهعنوان حوادثی غیرقابل پیشبینی، بیگانه و غیرقابل دفع، مسوول دانست که در این تحقیق به دنبال تحلیل موارد بیان شده هستیم.
خواجهزاده, امیر. (1394). مسؤولیت و عدم مسؤولیت متصدی حملونقل جادهای کالا در حقوق تجارت ایران و کنوانسیون C.M.R.. فقه و تاریخ تمدّن, 1(تابستان 94), 100-123.
MLA
امیر خواجهزاده. "مسؤولیت و عدم مسؤولیت متصدی حملونقل جادهای کالا در حقوق تجارت ایران و کنوانسیون C.M.R.". فقه و تاریخ تمدّن, 1, تابستان 94, 1394, 100-123.
HARVARD
خواجهزاده, امیر. (1394). 'مسؤولیت و عدم مسؤولیت متصدی حملونقل جادهای کالا در حقوق تجارت ایران و کنوانسیون C.M.R.', فقه و تاریخ تمدّن, 1(تابستان 94), pp. 100-123.
VANCOUVER
خواجهزاده, امیر. مسؤولیت و عدم مسؤولیت متصدی حملونقل جادهای کالا در حقوق تجارت ایران و کنوانسیون C.M.R.. فقه و تاریخ تمدّن, 1394; 1(تابستان 94): 100-123.