گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، واحد رامهرمز، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران
چکیده
شارع مقدّس به منظور حفظ حقوق و انتظام امور، در فقه و قواعد فقهی و دادرسی های قضایی ، اعم از حقوقی و کیفری و تحقق دادرسی عادلانه، قوانین و قواعدی را وضع نموده است . یکی از این قواعد مهم قاعده ی ملازمه میان حکم عقل و حکم شرع است . و مرکب از دو جزء می باشد .یکی ملازمه اصل یعنی هر چه را عقل درک کند شرع نیز آن رادرک می کند و دیگری ملازمه ی فرع یعنی هرچه را شرع حکم کند عقل آن را می پذیرد . این معنا در بدو امر مواردی از شک و تردید را به ذهن می آورد . زیرا بدیهی است که در بسیاری از موارد شرع احکامی دارد که عقل را در آنها راهی نیست. با توجّه به این موارد شک و تردید، اصولیین این قاعده را چنین توجیه کرده اند که اگر چه در بعضی مواردعقل از درک حقایق قاصر است و حکمی ندارد ولی اگر فرض کنیم که دید عقل کامل بود و بر مصالح و مفاسدی که شرع می بیند اطلاع می یافت او نیز چون شرع حکم می کرد. این که اعتبار و کارایی قاعده ی ملازمه در فقه و حقوق چیست ؟ سوال اصلی است که نوشتار حاضر به شیوه ی توصیفی،تحلیلی و به روش کتابخانه ای به بیان و بررسی آن اهتمام دارد و از این رهگذر بر حسب اراده ی فقها وحقوق دانان می تواند در هر دو حوزه فقه و حقوق و ... کاربرد داشته باشد.قاعده ی ملازمه میان حکم عقل و شرع مورد قبول و اتفاق فقها وحقوقدانان است. وجود مصادیق فراوان از اعمال این قاعده در فقه و حقوق ایران حکایت از وجود این واقعیت دارد.
حسین زاده, هدایت الله, اسدی کوهباد, هرمز, حسینی, سید حسن, شاطری, گودرز. (1397). بررسی اعتبار و کارایی قاعده ی ملازمه در فقه و حقوق. فقه و تاریخ تمدّن, 4(3), 29-66.
MLA
هدایت الله حسین زاده; هرمز اسدی کوهباد; سید حسن حسینی; گودرز شاطری. "بررسی اعتبار و کارایی قاعده ی ملازمه در فقه و حقوق". فقه و تاریخ تمدّن, 4, 3, 1397, 29-66.
HARVARD
حسین زاده, هدایت الله, اسدی کوهباد, هرمز, حسینی, سید حسن, شاطری, گودرز. (1397). 'بررسی اعتبار و کارایی قاعده ی ملازمه در فقه و حقوق', فقه و تاریخ تمدّن, 4(3), pp. 29-66.
VANCOUVER
حسین زاده, هدایت الله, اسدی کوهباد, هرمز, حسینی, سید حسن, شاطری, گودرز. بررسی اعتبار و کارایی قاعده ی ملازمه در فقه و حقوق. فقه و تاریخ تمدّن, 1397; 4(3): 29-66.